Επίσκεψη στο Εργοστάσιο Αφαλάτωσης

Στα πλαίσια του προγράμματος HELMEPA και στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας “Ωκεανοί και θάλασσες” βρήκαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μαζί με την Δ? Τάξη την αφαλάτωση Σύρου. Εκεί μάθαμε τη διαδικασία αφαλάτωσης του νερού ώστε να γίνει πόσιμο και πως φτάνει στα σπίτια μας. Η διαδικασία περιγράφεται παρακάτω.
Πρώτα παίρνουμε το θαλασσινό νερό και το μεταφέρουμε με τεράστιες αντλίες στις δεξαμενές του εργοστασίου. Μετά το καθαρίζουμε από τα φύκια και τις βρομιές. Ύστερα γίνεται διαχωρισμός θαλασσινού και καθαρού νερού. Στο καθαρό νερό, παρ? ότι είναι πόσιμο, χρειάζεται να του προσθέσουμε ασβέστη για να σκληρύνει, διότι πριν ήταν μαλακό και μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις σωληνώσεις του κάθε σπιτιού. Αφού περάσει και από εκεί, είναι έτοιμο να μεταφερθεί με υπόγειες αντλίες στα σπίτια μας.
Το εργοστάσιο δουλεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, δηλαδή δουλεύει ασταμάτητα, ώστε να παρέχει σε όλο το νησί πόσιμο νερό. Επίσης, αν θέλετε να το επισκεφθείτε και να μάθετε περισσότερα, βρίσκεται στο δρόμο για τον Άγιο Δημήτριο.

Από τους μαθητές της Στ Τάξης Πιρπινιά Ευαγγελία, Πρέκας Βαγγέλης, Μανανάς Χαραλάμπης, Κολσούζογλου Κυριάκος