Προγράμματα Προληπτικών Εξετάσεων στο μαθητικό πληθυσμό 2022-2023

Η Υγειονομική Μονάδα Γενικό Νοσοκομείο Σύρου στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια δράσεων και παρεμβάσεων προληπτικού χαρακτήρα για το μαθητικό πληθυσμό της χωρικής της αρμοδιότητας και για το σχολικό έτος 2022-2023, θα οργανώσει δράση στα σχολεία του Δήμου Σύρου Ερμούποληςπου θα αφορά στον έλεγχο βιβλιαρίων υγείας των μαθητών προκειμένου να εκτιμηθεί η εμβολιαστική τους κάλυψη (όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης).

( 1.Αρ. πρωτ. 47290/ 09-08-2022 Απόφαση Διοικητή  2ης  ΥΠΕ

2.Αρ. πρωτ. 54661/ 19-09-2022 Έγγραφο Διοικητή  2ης  ΥΠΕ)

Η διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που θα πραγματοποιήσει τους ελέγχους αυτούς, σύμφωνα με την σχετ.1  απόφαση είναι:

  1. Η κ. Βλάμη Ρενάτα, Επισκέπτρια Υγείας στο Νοσοκομείο μας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΠΑΥ) : Απόστολος Ευκαρπίδης, Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Σκοπός της δράσης  είναι η ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων για πιθανές παραλείψεις εμβολίων, ευελπιστώντας  στη μείωση του ποσοστού ανεμβολίαστων παιδιών.

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει, ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός  προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.Η εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος  ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού. Οι πρόσφατες επιδημίες  ιλαράς, που εμφανίστηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και τη χώρα μας, τονίζουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. (ΕΟΔΥ, 2019)

                Σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου στην παραπάνω δράση, επισημαίνουμε ότι αυτή θα προγραμματιστεί σε συνεννόηση με τον/τη Διευθυντή/ -ντρια του σχολείου και τον/την εκπαιδευτικό της τάξης και ο προγραμματισμός θα γίνει ώστε να μην παρακωλύεται η λειτουργία του σχολείου.  Επισημαίνουμε ότι είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές ή το σχολείο, πραγματοποιείται στο χώρο του σχολείου και είναι απαραίτητη είναι η συλλογή από τον/την εκπαιδευτικό, έως την ημέρα της επίσκεψης, των βιβλιαρίων και των εντύπων έγγραφης συναίνεσης , συμπληρωμένα από τους  γονείς ή κηδεμόνες τους. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα συμπληρωθούν σε ειδική φόρμα που θα κοινοποιηθεί στους γονείς/κηδεμόνες μέσα σε κλειστό, σφραγισμένο φάκελο, μέσω του Διευθυντή του σχολείου.

Ευελπιστούμε σε μία γόνιμη και αποδοτική συνεργασία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   ΜονάδαΥγείας:Γενικό Νοσοκομείο Σύρου 
Ταχ. Δ/νση:Γ. Παπανδρέου 2Τηλ:2281360338 6955502916
Πληροφορίες:Απόστολος Ευκαρπίδης  
Email:aefkarpidis@vardakeio.gov.grFax: